Relatietherapie: hoe je je relatie weer op de rails krijgt

Relatietherapie Breda

 

 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie krijgt meer dan een op de drie mensen ooit in hun leven te maken met een relatieprobleem. Of je nu net scheuren in je relatie begint te merken en je verward en geïsoleerd voelt, of als je partner je voortdurend in de steek laat en steeds afstandelijker wordt; vroeg of laat zul je een helpende hand nodig hebben. Als je hulp zoekt voor je relatie, zijn er bepaalde stappen die je meteen kunt nemen. Hoe eerder je met deze processen begint, hoe beter de resultaten zullen zijn. Relatieproblemen kunnen zich op veel verschillende manieren manifesteren; van kleine ergernissen tot grote meningsverschillen en emotionele ontkoppeling, en daarom is het zo belangrijk om deze problemen vanuit elke mogelijke hoek te benaderen. Het is aan te raden een relatietherapeut in Breda in te schakelen wanneer je relatieproblemen hebt. Hier zullen we de verschillende aspecten van relatietherapie in Breda bespreken, zodat u een beter begrip krijgt van wat het inhoudt en hoe het uw relatie zou kunnen helpen.

Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is een professioneel proces van psychotherapie dat tot doel heeft individuen en koppels te helpen hun relatie te verbeteren. Om dit doel te bereiken moet de therapeut de aard van de relatie, de problemen en de betrokken personen begrijpen. Vervolgens gebruiken ze verschillende technieken om paren te helpen onderliggende problemen te identificeren en te verwerken om sterkere relaties op te bouwen.

Om het proces van relatietherapie te begrijpen, laten we eens nagaan wat een goede relatie is. Wanneer twee mensen samenkomen, gaan ze een nieuwe fase van hun leven in; ze moeten beslissen of ze klaar zijn om zich aan elkaar te binden. Als ze zich fysiek tot elkaar aangetrokken voelen, kunnen ze overgaan naar een meer intieme fase waarin ze hun gevoelens voor elkaar kunnen verkennen. Als geen van beide fasen zich voordoet, kan een relatie nog steeds gezond zijn. Maar als een koppel zich niet klaar voelt om die stap te zetten, zal de relatie moeilijkheden ondervinden.

Tijdens een relatie leren de partners elkaars gebreken, sterke punten en interesses kennen. Ze leren ook effectief te communiceren en te onderhandelen over conflicten die in hun relatie ontstaan. Elke relatie is uniek en kent zijn eigen uitdagingen. Sommige van deze uitdagingen kunnen worden overwonnen door relatietherapie.

Relatietherapie technieken

  • Reality testing – Dit is het vermogen om te beoordelen hoe iemands partner zich voelt, denkt en handelt door middel van reality testing. Het houdt in dat men pauzeert en analyseert hoe zijn partner zich voelt en waarom hij zich zo voelt. Het is belangrijk te begrijpen dat onze partners de wereld niet precies hetzelfde zien als jij. Er zijn veel feiten en waarheden die door je partner niet op een bepaalde manier worden overgebracht. Wanneer je een probleem ervaart in je relatie, is het belangrijk om even stil te staan en na te denken: "Is dit echt een probleem dat ik moet aanpakken? Of is dit een manier waarop mijn partner zich voelt en denkt over de wereld?"

  • Empathie – Dit is het vermogen om je te verplaatsen in je partner. Het gaat erom te begrijpen hoe zij zich voelen, wat zij denken, hoe zij zich in een bepaalde situatie gedragen en hoe zij de wereld zien. Het is belangrijk te begrijpen dat je partner geen marionet is die je manipuleert terwijl jij aan de touwtjes trekt. Een partner is ook een complex mens met eigen gedachten en gevoelens.

  • Constructieve communicatie – Constructieve communicatie is een methode van conflictoplossing die gebruik maakt van actief luisteren, parafraseren en annoteren. Het houdt in dat je actief probeert de gevoelens en gedachten van je partner te begrijpen, in plaats van te argumenteren en je eigen standpunt te verdedigen. Het is belangrijk te onthouden dat partners mensen zijn, geen zwart-witte tegenpolen die "gesprekken" moeten voeren waarin de een "gelijk" heeft en de ander "ongelijk".

Lange-termijn relaties en huwelijkstherapie

Bij deze vorm van therapie werken de therapeuten vele maanden of zelfs jaren met paren om hen te helpen nadenken over hun relatie en onderliggende problemen te identificeren die hun relatie kunnen beïnvloeden. De paren mogen vaak andere partners onderzoeken en zich openstellen voor hun eigen problemen als individu.

Huwelijkstherapie is een therapie op langere termijn die gewoonlijk wordt gebruikt voor paren die minstens vijf jaar getrouwd zijn. Deze paren kunnen problemen ervaren zoals gevoelens van ontkoppeling, ontrouw of een gebrek aan communicatie. Vaak beginnen deze problemen wanneer de paren kinderen krijgen en zich meer op de relatie en minder op zichzelf gaan richten. Tijdens de huwelijkstherapie werken de therapeuten met de paren samen om de onderliggende problemen van hun relatie te identificeren en oplossingen te bespreken.

Conclusie

Relatieproblemen kunnen moeilijk te overwinnen zijn, maar ze kunnen met de juiste hulp worden overwonnen. Als je worstelt met een relatieprobleem, zijn er dingen die je meteen kunt doen om hulp te krijgen. Professionele hulp zoeken is de beste manier om relatieproblemen te overwinnen, en kan je de instrumenten geven die je nodig hebt om verder te gaan.

Of je nu problemen ervaart in je relatie of hulp wilt om je relatie gezond te houden, relatietherapie kan een nuttig proces zijn. Groepstherapie kan goed zijn voor open discussies waarin u eerlijker kunt zijn tegen anderen en steun kunt krijgen van uw omgeving. Individuele therapie kan goed zijn voor sessies op maat om u te helpen problemen op individueel niveau te verwerken, en om te werken aan het oplossen van problemen met uw partner op individueel niveau.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *